• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Jak upiec ciasto "Pocałunek murzyna"

Pieczenie ciasta.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pocałunek murzyna

Bardo smaczne ciasto idealne na rodzinne imprezy. :)

Składniki na pocałunek murzyna:

 na ciasto: 
 - 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej 
 - 1 szklanka cukru pudru 
 - 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 
 - 1 jajko 
 - 1 łyżka octu 
 - 1 łyżeczka sody 
 - 3 łyżki mielonego maku 
 - 2 łyżki ciemnego kakao 
 - 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka 
pomarańczowa) 
 na krem: 
 - 250 g masła 
 - 3 jajka 
 - nie pełna szklanka cukru pudru 
 - 1,5 łyżki mąki pszennej 
 - kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego (dałam łyżkę rumu) 
 - 1 szklanka mleka 
Przygotowanie dania pocałunek murzyna
 
 
 
1. Przygotować ciasto:
2. ubić jajko z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę 
cukru i ocet, starannie wymieszać.
3. Podzielić ciasto na 3 równe części.
4. Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
5. Blachę o wymiarach 21x26 cm (lub niewielką tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia i 
kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. 
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
6. Przygotować krem:
7. w niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz aromatem 
na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. 
Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając 
podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.
8. Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.
9. Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała (moje 
ciasto stało w lodówce przez całą noc).
 
 
31 stycznia 2019   Dodaj komentarz
jedzenie  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Piwowar111 | Blogi